poniedziałek, 20 czerwca 2016

Dorada z grilla

Oczyszczone i wypatroszone dorady umyj i osusz w ręczniku papierowym.Szczypcami do drobiu obetnij wszystkie płetwy. Posól i popieprz ryby z zewnątrz i wewnątrz. Skrop sokiem z limonki lub cytryny. Włóż do wnętrza natkę pietruszki, rozmaryn i bazylię.  Obierz po ząbku czosnku na każdą rybę, ponacinaj skórę ryb i wetknij w nacięcia pokrajany w plasterki czosnek. Polej oliwą wymieszaną z białym winem. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nastaw na opcję grill i wstaw umieszczone na ruszcie ryby. W połowie grillowania obróć ryby na drugą stronę, polej marynatą i dalej grilluj. Wyłącz piekarnik i zostaw ryby na 15 min. Podawaj ze szparagami z masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz