Kilogram mięsa wołowego z pierwszej krzyżowej pokrój w kostkę 3 cm. 10 dkg pancetty obsmaż przez 5 min. na rozgrzanej oliwie. Wyjmij na papierowy ręcznik. Mięso w kilku partiach silnie zrumień na oliwie. Przekładaj je kolejno do garnka w którym będzie się dusiło. Oprósz całe mięso mąką, dodaj pokrojoną w plasterki dużą cebulę i smaż aż cebula zbrązowieje. Dodaj szklankę białego wina i usmażoną pancettę. 40 dkg pomidorów sparz wrzątkiem, obierz ze skórki , pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godz. Dodaj 10 dkg wypestkowanych zielonych i 10 dkg wypestkowanych czarnych oliwek i garstkę listków tymianku. Duś jeszcze 15 min. uzupełniając winem w miarę potrzeby. Posyp zieloną pietruszką i podawaj z młodymi ziemniakami i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz