poniedziałek, 9 maja 2016

Miętus po prowansalsku

2 cebule przekrój na pół i pokrój na plasterki. Rozgrzej oliwę na patelni i podduś na niej cebulę przez 10 min. Dodaj 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę i smaż aż cebula się zazłoci. Włóż połowę cebuli do żaroodpornego naczynia, ułóż na niej osolony i posypany pieprzem filet z miętusa. Wokół ryby ułóż kilka gałązek tymianku i listek laurowy. Na rybę połóż pokrojone w plastry trzy pomidory i resztę cebuli. Dopraw sola i pieprzem. 1/2 łyżeczki szafranu zalej 4 łyżkami wrzącej wody. Polej rybę 4 łyżkami białego wina i  wodą z szafranem.



Posyp posiekaną bazylią, pokrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 min.


Podawaj z ryżem i sałatką z cykorii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz