poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa szpinakowa

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka na rozgrzane masło. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż do zrumienienia. Do drugiego garnka włóż 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej je wodą, osól i gotuj pod przykryciem. Wrzuć do ziemniaków 1/2 kg szpinaku i podduś mieszając. Gdy szpinak zwiędnie zmiksuj wszysto blenderem, dodaj bulion warzywny i zalej wrzacą wodą. Dodaj do cebuli i czosnku. wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. 3 żółtka i  sok z1/2 cytryny rozmieszaj z chochelką zupy i wlej wszystko do garnka. Dodaj 1/2 szklanki śmietany i 8 dkg utartego sera parmezan. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z grzankami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz