czwartek, 31 marca 2016

Przepiórki po persku

4 przepiórki umyj, osusz w papierowym ręczniku, posól. popieprz białym pieprzem, owiń plastrami pancetty i zesznuruj nitką zwiazujac nóżki. Zostaw na 1 godz. Ułóż na brytfance, polej stopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 min. Polewaj sukcesywnie białym winem i sosem z pieczenia. Pod koniec dodaj 1 pomarańczę obrana ze akórki i podzielona na czastki, 10 dkg rodzynek, skórke cytrynową i 50 ml rumu. Wyjmij przepiórki, usuń nitki i przetnij ptaszki na połówki. Na szańcu z ryżu ułóż przepiórki i polej sosem z owocami. Wstaw do piekarnika na 15 min.
Podawaj z brzoskwiniami z kompotu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz