Fenkuł oczyść z łodyg, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Kubek ryżu zasmaż lekko na maśle, zalej 1,5 kubka cielęcego bulionu, gotuj 5 min. aż bulion wsiąknie w ryż i gotuj na płytce na małym ogniu 17 min. Cielęcinę upiecz w piekarniku. Z masła, mąki i zimnego mleka zrób sos beszamelowy, dopraw solą, pieprzem i resztką sosu spod pieczeni. Na półmisku ułóż ryż, na nim plastry pieczeni cielęcej, wokół ryżu ugotowany i pokrojony na części fenkuł.Zalej mięso sosem beszamelowym. Posyp wszystko startym parmezanem. Na fenkułach ułóż kawałeczki masła i zapiekaj w 180 stopniach do zrumienienia. Usmaż na maśle pokrojone w plasterki pieczarki, posól i wyłóż na mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz