piątek, 19 lutego 2016

Zapiekana szynka wieprzowa

50 dkg zielonej fasoli Mamut ugotuj we wrzacej osolonej wodzie przez 10 min. Odcedź i przelej zimną wodą. W żaroodpornym naczyniu stop łyżkę masła, ułóż plastry pieczonej szynki i fasolę. Na szynce ułóż pokrojoną w pasy pieczoną czerwoną paprykę. Rozpuść bulionetkę do sosów jasnych Knorr w 250 ml wrzącej wody. W rondlu stop 3 łyżki klarowanego masła, dodaj 3 łyżki mąki i zasmaż przez kilka minut. Rozprowadź zasmażkę 50 ml zimnego mleka, a gdy masa będzie gładka dodawaj rozpuszczoną bulionetkę i dalej ubijaj aż powstanie głądki sos. Dodaj do niego 5 dkg utartego sera Gruyer i mieszaj do stopienia sera. Polej sosem zapiekankę i zetrzyj na wierzch nastepne 5 dkg sera. Zapiekaj w 180 stopniach około 20 min. do zrumienienia. Posyp po wierzchu posiekaną papryczką chili i dymką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz