Szpinak (25 dkg) umyć, odwirować, usunąć zbyt długie ogonki. Masło rozgrzać, wrzucać stopniowo szpinak aż cały zwiędnie. Odparować nadmiar wody, doprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, dodać dwie łyżki mąki, zasmażyć i wlać sos spod pieczeni, starannie mieszać aby nie było grudek. Dodać utarty ser gruyer (2 łyżki)i gotować do stopienia sera. 1 żółtko rozprowadzić w łyżce mleka, wlać do sosu i ogrzewać do momentu zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki śmietanki i delikatnie wymieszać. Półmisek żaroodporny wysmarować masłem, włożyć do niego szpinak, na szpinaku ułożyć plastry pieczonej szynki wieprzowej, zalać sosem, posypać tartym serem gruyer i zapiekać do zrumienienia. Udekorować listkami bazylii i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz