Perliczkę uduś wg przepisu Perliczka duszona. Z pomarańczy odetnij końcówki a cały owoc pokrój na 12 części, odrzuć pestki i wrzuć do małego rondelka.Dolej 5 dkg miodu, 1 łyżkę białego octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki nitek szafranu i zalej woda do pokrycia owoców. Gotuj około 1 godzinę na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie.Zmiksuj zawartość rondelka malakserem (dodaj trochę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta). W misce do sałaty umieść pokrojone w nierówne kawałki piersi perliczki i zalej je połową pomarańczowej pasty. Dodaj dwie bulwy kopru włoskiego pokrojone w cienkie plasterki, 1 papryczkę chili posiekana w drobne plasterki, garść liści kolendry, bazylii i mięty. Zrób sos z soku z cytryny, oliwy, wyciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Polej sosem sałatkę i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz