czwartek, 17 grudnia 2015

Cannelloni z gotowanej wołowiny

Makaron lazanię (najlepiej świeżą) ugotuj według przepisu i osusz na papierowych ręcznikach. Mięso wołowe z gotowania rosołu pokrój w mniejsze kawałki i rozdrobnij w malakserze. Czerwoną paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kosteczkę. Cebulę cukrową oczyść i pokrój w kostkę. Czosnek (3 ząbki) oczyść i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i duś do miękkości. Dodaj rozdrobnione mięso i podduś wszystko jeszcze kilka minut. Dodaj świeżo utartu parmezan w ilości takiej jak lubisz. Dopraw masę posiekaną bazylią, solą i białym pieprzem, wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Por oczyść, umyj i rozdrobnij w malakserze. W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij por. Wlej 200 ml białego wina, posiekane 2 ząbki czosnku i po zredukowaniu płynu dodaj 5 dkg masła, gdy się roztopi wymieszaj i wsyp 3 łyżki mąki. Roztrzep sos trzepaczką na jednolitą masę, dodaj200 ml mleka i 450 ml słodkiej śmietanki 30%. Mieszaj sos, aż uzyska gładką konsystencję i będzie dość gęsty. Dopraw sos solą i pieprzem. Wylej połowę sosu na dno naczynia do zapiekania. Płaty lazanii podziel na pół i nakładaj na każdą połówkę wystudzone mięso. Zawijaj w rulonik i układaj na warstwie sosu. Po ułożeniu wszystkich cannelloni zalej wierzch resztą sosu i obficie posyp tartym parmezanem. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj do zrumienienia sera. Zostaw w wyłączonym piekarniku do chwili podania. Udekoruj pomidorkami cherry i listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz