poniedziałek, 16 listopada 2015

Szaszłyk z polędwicy ala Kuźnia

Polędwicę wołową pokrój na 3 cm plastry, pokrój na kawałki 1,5x1,5 cm. Na patyki do szaszłyków nadziewaj według upodobania polędwicę, pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki, pomidory koktailowe, pokrojony w plasterki 1,5x1,5 cm wedzony boczek, śliwki suszone, czerwoną paprykę pokrojoną na kawałki 1,5x1,5 cm, watróbkę cielęcą  pokrojoną na kawałki 1,5x1,5 cm. Rozgrzej patelnię z klarowanym masłem, połóż na niej szaszłyki, smaż 3 min. obróć, posól popieprz i smaż dalsze 3 min. Kapelusze pieczarek oczyść papierowym ręcznikiem i smaż na klarowanym maśle najpierw stroną z trzonem, potem stroną z kapeluszem. Posól i popieprz. Ułóż na półmisku usmażone szaszłyki, obłóż smażonymi pieczarkami, przykryj folią aluminiową i wstaw na 10 min. do piekarnika nagrzanego do temp.105 stopni. Po wyjęciu przybierz ćwiartkami pomidorów. Podawaj z ryżem pomidorowym, fasolką szparagową, zielonym groszkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz