poniedziałek, 16 listopada 2015

Jesienny tort Pawłowej

12 białek lekko ubij, dodaj pół łyżeczki winianu potasowego, 2 czubate łyżki skrobii kukurydzianej, 2 szklanki drobnego cukru, cukier waniliowy i szczyptę proszku do pieczenia. Ubijaj aż powstanie sztywna, kleista masa. Przykryj papierem pergaminowym dno tortownicy, wysmaruj papier masłem i wyłóżyć ubitą masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30 min. Zmniejsz ogrzewanie do 100 stopni i piecz nastepne 40 min. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto do następnego dnia. 60 dkg śmietanki kremowej ubij, dodaj cukru pudru do smaku, 3 smietanki fix i ubijaj na sztywno. Jeśli deser jest tylko dla dorosłych dodaj kieliszek Cointreau. Upieczony spód zsuń na półmisek, wyłóż na niego ubitą śmietanę. Ubierz odfiletowanymi pomarańczmi i pokrojonymi na plastry kiwi. Posyp pestkami granatu. 


Pokrój na porcje i podawaj z grenadiną.


W innej wersji obłóż tort plaserkami mandarynek, w środku umieść pestki granatu. Obsyp pestkami boki tortu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz