Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W malakserze posiekać na ciasto 25 dkg masła, 50 dkg mąki krupczatki, 15 dkg cukru pudru, skórkę cytrynową, szczyptę soli i 5 gotowanych żółtek. Wyłożyć na folię, zagnieść rękami, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wywałkować na prostokąt i podpiec na ciemnozłoty kolor. Ostudzić i zsunąć z blachy na deskę. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, tak samo podpiec jak poprzednio i ostudzić. 1,5 kg jabłek winnych (najlepiej antonówek) obrać, poszatkować i rozgotować pod przykryciem w garnku z niewielką ilością wody. Dodać cukru do smaku, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową kandyzowaną i rodzynki wcześniej namoczone i odcedzone. Poddusić masę jabłeczną, sprawdzić smak i jeśli dobry zostawić do wystudzenia. Wyłożyć masę jabłeczną na kruchy spód wystudzony na blasze, zsunąć na jabłka drugi spód z deski. Oprószyć wierzch obficie cukrem pudrem. Pokroić w kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz