W malakserze ukręć ciasto z 30 dkg mąki krupczatki, 15 dkg masła, 10 dkg cukru pudru i 2 żółtek. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 min. 1,5 kg jabłek antonówek obierz, pokrój na małekawałki, podlej odrobiną wody i uduś aż jadłka się rozpadna. Dodaj do nich skókę z 1 cytryny, 5 dkg migdałów pokrajanych w słupki lub płatki, 5 dkg na moczonych wcześniej rodzynków i paczkę cukru waniliowego. Dodaj cukru do smaku (20-25 dkg) i podduś marmoladę aby smaki się wymieszały.Ostudź. W rondlu zmieszaj1,5 szklanki mleka, 10 dkg cukru, 5 dkg mąki, 10 dkg masła i 3 żółtka. Ogrzewaj wszystko ciagle mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudź mieszając od czasu do czasu. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim formę do pieczenia ( tortownicę aby dało się zdjąć boki po upieczeniu). Podpiecz ciasto na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu posyp tartą bułką i wyłóż na ciasto marmoladę jabłkową. Na wierzchu rozsmaruj krem francuski i posyp całość cukrem kryształem. Piecz do zrumienienia wierzchu.
Podawaj gorącą.
Podawaj gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz