Na dwie osoby kup 1/2 kg rydzów. Opłucz je starannie pod kranem, odetnij ogonki i ułóż na ręczniku papierowym do wyschniecia. Poledwicę wołową z górnej cżęści ( 30-40 dkg) posyp pieprzem, polej oliwą i zostaw na godzinę. 4 duże cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki i duś na maśle przez 15 min. Rozgrzej piekarnik do 110 stopni. Przełóż cebulę na metalowy półmisek, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Na tej samej patelni usmaż polędwicę (po 2 min. z każdej strony), pokrój ją na porcje i dołóż do cebuli. Trzymaj w piekarniku przykryte. Na dwóch dużych patelniach rozgrzej masło klarowane (dużo) i kładź na nich rydze najpierw górną stroną, a jak sie zrumieni przełóź szczypcami na tę z blaszkami, posól i popieprz. Jak zrumienią się na drugiej stronie przekłądaj na półmisek, przykryj i potrzymaj jeszcze parę minut. Podawaj z bułką wrocławska lub bagietką (chleb też może być) bo najlepsze jest masło ze smażenia rydzów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz