1,5 kg śliwek węgierek (mogą być także - agrest, wiśnie, jabłka) opłucz, osącz na sicie. 3 jajk i 20 dkg cukru ubij mikserem na kogel-mogel. Dodaj 20 dkg roztopionego masła i dalej ubijaj mikserem. Dodaj 20 dkg mąki i 5 dkg mąki ziemniaczanej wymieszane z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ubijaj na gładką masę. Wylej ciasto na natłuszczoną blache plackową. Ułóż na ciescie przepołowione i pozbawione pestek śliwki. 12 dkg mąki, 7 dkg cukru pudru i 10 dkg masła wrzuć do malaksera i ukręć z mieszanki kruszonkę. Rozsyp kruszonkę na śliwkach i piecz placek 45 min w temp. 180 stopni.
Jeśli lubisz bardzo słodki to po wyjęciu z piekarnika polej wierzch lukrem zrobionym z 20 dkg cukru pudru i soku z 1 cytryny (lub kieliszka rumu jesli lubisz). Lukier wystarczy ukręcić w misce kulą do ucierania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz