Na dużej patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż 1/2 kg najlepszej mielonej wołowiny i smaż 10 min. aż nie będzie płynu. Przełóż do dużego rondla. Powtórnie wlej na patelnię 2 łyżki oliwy i smaż następne 1/2 kg mielonej wołowiny, którą także przełóż po usmażeniu do rondla. Na patelni rozgrzej następną porcję oliwy, wrzuć na nią pokrojony w kostkę wędzony boczek (10 dkg) a jak się trochę wytopi dodaj 2 duże drobno pokrojone cebule. Pęczek pokrojonej natki pietruszki, 8 ząbków czosnku i 25 dkg pieczarek rozdrobnij w blenderze i wrzuć na patelnie do boczku. Smaż aż woda z pieczarek wyparuje i wrzuć zawartość patelni do rondla. Dodaj do rondla 4 puszki pomidorów rozdrobnionych, 3 łyżki passaty, 4 gałązki świeżego tymianku, liść laurowy i 1/2 szklanki czerwonego wina. Wymieszaj i duś wolno co najmniej godzinę. aż wyparuje połowa płynu.
Kup u Włocha świeży makaron lazanię i ugotuj wg przepisu, osusz na papierowych ręcznikach.
750 g sera ricotta odsącz na sicie, przełóż do miski i wymieszaj z 5 jajkami i 130 ml gęstej śmietany. Dopraw solą i pieprzem.
Nagrzaej piekarnik do 190 stopni C. Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadź 1/4 sosu mięsnego, ułoż na nim 2 prostokąty ciasta, na nim ułóż pokrojoną cieniutko mozarellę (1/3 z 400 g), przykryj 1/3 masy serowej i polej sosem mięsnym. Powtarzaj układanie warstw dwukrotnie. Posyp wierzch świeżo utartym parmezanem (50 g). Zapiekaj 45 min. aż lazania będzie rumiana. Wyjmij z piekarnika 20 min. przed podaniem na stół.
Podawaj z mieszanką sałat.
Podawaj z mieszanką sałat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz