Gotowe ciasto francuskie rozwiń i razem z papierem ułóż na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, wstaw ciasto na 10 min. Na oliwie zrumień 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Wyjmij boczek łyżką cedzakową na papierowy ręcznik a na pozostałym tłuszczu zeszklij dwie pokrojone w kostkę cebule cukrowe. Na jarzynowej tarce zetrzyj 10 dkg sera Gruyer i osobno 10 dkg sera parmezan. Obsyp ciasto startym serem Gruyer, na serze ułóż boczek, na nim cebulę i pokrojoną w paski wędzoną polędwicę. Posyp serem parmezan.
Zamias polędwicy użyj pokrojonej w paski szynki Serrano.
Ubij w pojemniku 4 jajka, 350 g śmietany 22%, 250 g sera ricotta, sól i pieprz do smaku. Masę rozprowadź na cieście. Zamiast sera ricotta możesz użyć 250 g sera Mascarpone a wtedy weź tylko 250 ml śmietany.
Wstaw do piekarnika i piecz 40 min. do zrumienienia wierzchu ciasta.
Wyjmij quiche na deskę,pokrój na porcje i podawaj z mieszaną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz