czwartek, 19 listopada 2015

Quiche z trzema serami

Gotowe ciasto francuskie rozwiń i razem z papierem ułóż na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, wstaw ciasto na 10 min. Na oliwie zrumień 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Wyjmij boczek łyżką cedzakową na papierowy ręcznik a na pozostałym tłuszczu zeszklij dwie pokrojone w kostkę cebule cukrowe. Na jarzynowej tarce zetrzyj 10 dkg sera Gruyer i osobno 10 dkg sera parmezan. Obsyp ciasto startym serem Gruyer, na serze ułóż boczek, na nim cebulę i pokrojoną w paski wędzoną polędwicę. Posyp serem parmezan.


Zamias polędwicy użyj pokrojonej w paski szynki Serrano.



Ubij w pojemniku 4 jajka, 350 g śmietany 22%, 250 g sera ricotta, sól i pieprz do smaku. Masę rozprowadź na cieście. Zamiast sera ricotta możesz użyć 250 g  sera Mascarpone a wtedy weź tylko 250 ml śmietany.


Wstaw do piekarnika i piecz 40 min. do zrumienienia wierzchu ciasta.



Wyjmij quiche na deskę,pokrój na porcje i podawaj z mieszaną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz