Filet z jesiotra 0,7 kg) opłucz zimną wodą i starannie wytrzyj recznikiem papierowym aby usunąć śluz. Natrzyj oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Cebulę pokrój w niewielką kostkę, obłóż nią kawałki ryby. Przełóż do miski, odstaw do lodówki na 2 godziny.
Suszone borowiki (5 dkg) zagotuj w niewielkiej ilości wody i odstaw na 5 minut. Odcedź, wodę zachowaj. Z jesiotra usuń cebulę. Rybę posmaruj rozkłóconym jajkiem i pokryj płatkami borowików.Na oliwie zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek. Na tym podduś pokrojone świeże borowiki (30 dkg) podlewając esencją z suszonych grzybów. Rybę wstaw do piekarnika na najwyższą półkę pod rozgrzany grill i opiekaj tylko do średniego wysmażenia. Przed podaniem, do duszonych borowików, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe i natkę pietruszki. Dopraw i wyłóż na spód talerza. Na grzybach ułóż rybę usuwając z nie wcześniej skórę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz