0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) przesmaż na patelni na maśle klarowanym z dodatkiem drobno pokrojonych 2 dużych cebul cukrowych i 10 dkg orzechów pinii. Posól, popieprz i przełóż połowę mięsa do rondla a drugą odłóż na bok. Wrzuć na patelnię kolejną porcję masła i obrumień sukcesywnie 1 kg patisonów (tutaj żółte najwyżej 15 cm średnicy, ale zielone też są dobre, także małe cukinie) przekrojone na pół wzdłuż średnicy a potem na 3 plastry. Połowę patisonów ułóż na mięsie w rondlu, na nich ułóż pozostałe mięso i resztę patisonów. 0,5 kg malinowych pomidorów sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i wyłóż na patisony. Posól, popieprz i obsyp mielonym cynamonem. Podlej 1/2 szklanki wody i duś do miękkości. Przykryj rondel salaterką i obróć do góry dnem. Podawaj z ziemniakami z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz