poniedziałek, 27 lipca 2015

Sandacz w ostrym sosie

Filet z sandasza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, osolić, popieprzyć i odłożyć na 1 godz. 2 pietruszki, 2 marchwie, 2 cebule, listek laurowy zalać wodą i ugotować wywar. Włożyć rybę, wlać szklanke białego wina i gotować 15 min. na małym ogniu. Zostawić ry6bę w wywarze. W rondlu stopić masło, dodać 3 obrane ze skórki i pokrojone w kostke pomidory, dusić aż powstanie sos. Dodać 2 łyżki8 mąki, zasmażyć i wlać 1/2 szklanki porto. Dusić 10 min, dodać sok z 1/2 cytryny, sól, pokrojone marynowane borowiki, korniszony i kapary. Wymieszać sos z łyżką musztardy Dijon, doprawić do smaku. Rybę wyjąć z wywaru, ułożyć na półmisku, oblać sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz