Roztop w garnuszku 75 g masła, 1 1/4 szklanki cukru, skórkę zdartą z czterech cytryn (jeśli z marketu, należy sparzyć wrzątkiem aby pozbyć się wosku), sok z 5 cytryn. Zdejmij i ostudź. Roztrzep w innym garnuszku 6 jajek , dolej mieszając masę cytrynową. Podgrzej mieszając aż masa zacznie wrzeć, gotuj minute i ostudź mieszając co jakiś czas aby nie utworzyła się skorupka. 2 kubki śmietany 36% z Piątnicy ubij na krem i powoli dodawaj zimną masę cytrynową.Na gotowych krążkach bezowych rozsmaruj krem cytrynowy, dzieląc go na trzy części. Opakowanie od bezów wyłóż folią aluminiową, włóż tort i zamroź na 24 godziny w zamrażarce. Wyjmij, wyłóż na półmisek, udekoruj małymi bezami.
Jeśli są urodziny dodaj świeczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz