wtorek, 16 czerwca 2015

Zupa fasolowa Niny

Pokrojony w kostkę surowy wędzony boczek (możesz pokroić drobno dobrą szynkę gotowaną i podsmażyć na klarowanym maśle, też dobre) podsmaż na gęsim smalcu, dodaj pokrojone w kostkę cebule cukrowe, Czerwoną, żółtą i zieloną paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, podsmaż chwilę. Podlej rosołem wołowym z bulionetki Knorr i duś pod przykryciem do miękkości. Dodaj fasolę białą z puszki (Notre Jardin) (w sierpniu kup świeżą fasolę, umyj, zalej wodą, zagotuj, odstaw na 2 godziny, potem gotuj do miękkości soląc pod koniec gotowania), pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory i zacierki Babuni, gotuj do miękkości. Wciśnij przez praskę parę ząbków czosnku, wrzuć garść listków świeżego majeranku i dodaj pieprz i przyprawę Maggi do smaku.



Dobra jest także z dodatkiem jajka na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz