wtorek, 16 czerwca 2015

Zapiekanka z pieczeni cielęcej

Ziemniaki wyszoruj, zalej wrzącą wodą j gotuj 15 min. Odcedź, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Cebule cukrowe pokrój w półplasterki i zeszklij na maśle klarowanym. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle klarowanym. Pieczeń cielęcą pokrój w plastry. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż na dnie połowę ziemniaków, na nich połowę cebuli, na cebuli plastry mięsa. Na mięsie ułóż podsmażone ogórki, resztę cebuli i ziemniaków. Wszystkie sukcesywnie sól i pieprz. Zalej zapiekankę śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Posyp startym parmezanem i zapiekaj w 180 stopniach około 30 min. do zrumienienia sera.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz