Wiosenna zupa ziemniaczana
Wytrybuj żeberka z górki cielęcej (mięso użyjesz do drugiego dania), włóż żeberka do garnka, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, dodaj trzy bulionetki warzywne Knorr i ugotuj smak na zupę. W drugim garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w piórka cebule cukrowe, pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chili, smaż na średnim ogniu aż cebula się zeszkli, dodaj do garnka pokrojony seler naciowy, małe marchewki, oczyszczoną z pestek czerwoną paprykę pokrojoną w kwadraty i smaż dalej. Zielone szparagi oczyść z łusek, odłam zdrewniałe końce, umyj, pokrój w 2 cm kawałki i wrzuć do jarzyn zachowując główki. Ziemniaki obierz lub oskrob, pokrój w kostkę i dodaj do jarzyn. Smaż jeszcze pięć minut i zalej odcedzonym smakiem do zupy. Dotuj 30 min. Żeberka obierz z mięsa, pokrój je na mała kawałki i dodaj do zupy razem z główkami szparagów. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cebulowymi i czosnkowymi kostkami Knorr. Posyp posiekanymi listkami kolendry.
Pieczona górka cielęca z makaronem i mizerią
Oczyszczoną górkę cielęcą posól, popieprz i posyp listkami tymianku. Obsmaż na patelni na gęsim smalcu, przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piecz tak długo, aż termometr wbity w mięso pokaże 56 stopni wewnątrz mięsa. Zostaw na 10 min. w wygaszonym piekarniku. Ogórki obierz obieraczką do jarzyn, pokrój w plasterki, posól, przyciśnij obciążonym talerzykiem i zostaw na godzinę. Odcedź sos z ogórków, dodaj do nich posiekaną zieloną cebulkę, zalej śmietaną z pieprzem, wymieszaj. Makaron ugotuj wg przepisu, odcedź. Mięso pokrój w plastry, polej sosem z pieczenia i serwuj danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz