czwartek, 19 lutego 2015

Zupa z gęsi

Kości i inne resztki po upieczeniu gęsi włóż do garnka, dodaj 1 por pokrajany w krążki, pół wiązki selera naciowego pokrajanego w plastry, 2 marchewki pokrajane w plastry, 1 cebulę nie obraną, 4 ząbki czosnku nie obrane zmiażdżone płaską strona noża, 5 gałązek tymianku, łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnkach i łyżeczkę soli morskiej. Zalej zawartość 1,5 l zimniej wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu 2 godziny. przecedź przez sito i ochłodź rosół. Zbierz z wierzchu tłuszcz używając papierowego ręcznika.2 dkg suszonych borowików zalej zimną wodą i po wymoczeniu 30 min gotuj następne 30 min. Wrzuć do rosołu 2 pokrojone w zapałkę marchewki, 1 pokrajany w piórka por i grzyby. Zagotuj i gotuj 15 min. Dodaj szczypior z dymki pokrajany na 5 cm kawałki i natkę s selera naciowego. Dopraw mielonym pieprzem,kostką czosnkową i cebulową Knorr oraz sosem sojowym jasnym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz