wtorek, 9 lipca 2024

Sałatka z czerwonej kapusty z bobem

 Pół główki czerwonej kapusty oczyść z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Zagotuj wodę, osól i wrzuć poszatkowaną kapustę. Gotuj 10 min., odcedź, wyłóż na salaterkę, skrop sokiem z cytryny i zostaw do ostudzenia. 1/2 kg bobu opłucz i wrzuć na wrzącą wodę. Dodaj gałązkę koperku i gotuj 10 min. wsyp łyżkę soli i dalej gotuj jeszcze 5 min. Odcedź a jak przestygnie wyłuskaj z łupin. Czerwoną cebulę obierz, pokrój drobno i dodaj do kapusty. Zrób sos winegret. Bób dodaj do kapusty, wsyp pęczek posiekanego koperku i wymieszaj wszystko z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz