Kurki posyp łyżeczką soli, zalej wrzątkiem, zamieszaj lekko i odłów łyżką cedzakową. Powtarzaj zabieg aż kurki stracą cały piasek (max. trzykrotna operacja wystarcza w zależności od zapiaszczenia grzybów). Wyłóż grzyby na papierowy ręczni aby pozbawić je resztek wody. Na patelni rozgrzej klarowane masło i na największym ogniu smaż kurki aż zaczną się rumienić. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, oprósz solą i pieprzem. 2 jajka wbij do kubeczka, dodaj 50 ml śmietanki, sól i pieprz. Ubij masę jajeczną widelcem i wylej na patelnię. Wymieszaj i smaż podważając boki omletu aby masa jajeczna spłynęła na patelnię. Gdy jajka się zetną podważ omlet łopatką i zsuń na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz