1 kg kawałek karkówki bez kosci upłucz, osusz recznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Obłóż plastrami masła, wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piecz 2 godz. podlewajac sosem. W połowie pieczenia dołóż do mięsa 6 małych cebulek cukrowych. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 30 min. Zostaw na 15 min. w wyłączonym piekarniku. Pokrój mięso na cienkie plastry. 1 kg kwasnych jabłek obierz, pokrój w kawałki, wrzuć do rondla, podlej 1/2 szklanki białego wina i duś az jabłka sie rozpadna. Dodaj 1/2 szklanki drobnego cukru i 10 dkg suszonej żurawiny. Dus czesto mieszajac az uzyskasz gęsta marmoladę. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Wyłóż na dno marmolade jabłkową. Ułóż na marmoladzie plastry karkówki. Obłóż mięso wiórkami masła i zapiekaj w 150 stopniach 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz