czwartek, 28 grudnia 2023

Torcik jabłkowy

 Osiem dużych renet obierz, pokrój cienko i wruc do rondla. Dodaj 1/2 kg drobnego cukru, skórkę otartą z cytryny i 1/2 szklanki białego wina. Gotuj pod przykryciem aż jabłka się rozgotują i potem bez pokrywki często mieszając. Gdy masa jabłkowa zgestnieje dodaj pokrajana skórkę pomarańczową, posiekane migdały i rodzynki. Podduś chwile i wlej do masy tortowej białe wino z rozmieszanymi 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dobrze wymieszaj całość i wyłóż na wysmarowana masłem i wysypaną tartą bułką tortownicę. Piecz w nagranym do 180 stopni piekarniku przez 15 min. Zostaw do ostudzenia. OBlej ciepłym sosem czekoladowym a gdy stężeje udrkoruj kandyzowanymi wiśniami i bezikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz