wtorek, 3 stycznia 2023

Pasztet Barbarki

 &0 dkg łopatki wieprzowej i 20 dkg pokrojonej słoniny piecz w temp.150 stopni przez 1 godz. 4 cebule obierz, pokrój na ćwiartki, obłóż nimi mięso i piecz jeszcze 1 godz. Wyjmij mięso z brytfanki. 1/2 kg wątroby wieprzowej opłucz, osusz w papierowym reczniku, pokroj na kawałki i włóż do brytfanki Piecz wątrobe z cebulą 20 min. Ostudzone miesa zmiel 2 razy - drugi prze sitko pasztetowe. Dodaj 2 jajka, majeranek, sól, pieprz1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i łyżkę przyprawy Maggi. Wyrób maśę mikserem z końcówką do ciasta. Wyłóż blaszki do pasztetu plastrami boczku, włóż masę pasztetowa i piecz 30 min. w 180 stopniach. Z tej proporcji wychodzą 3 pasztety 1/2 litrowe.


 Zostaw do ostudzenia w foremkach.Wyłóż na półmisek i pokrój w plasty.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz