wtorek, 20 grudnia 2022

Tort z Czarnego Lasu z wiśniami (Schwartzwalder Kirschtorte)

 8 żółtek i 25 dkg cukru ubij mikserem na puszystą masę.

Wymieszaj w misce 18 dkg mąki, 2 czubate łyżki kakaoi proszek do pieczenia. Wymieszaj i przesiej mieszanine do jajek. Ubij wszystko mikserem i ubijajac wlej 5 dkg stopionego masła. 8 białek ubij na pianę. Dodaj dwie łyżki piany do ciasta aby je rozrzedzić. Dodawaj ciasto do piany mieszając do połączenia sie składników. Przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąka. Piecz w nagranym do180 stopni piekarniku przez 40 min. Sprawdx patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jesli nie dopiecz az patyczek bedzie suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do ostudzenia. 1,2 kg wypestkowanych wisni zagotuj ze szklanką wody i 10 dkg cukru. Dodaj 2 łyżki rumu izostaw do ostudzenia. Przekrój biszkopt na trzy części. Wiśnie odsącz. odłóż 12 wisni do dekoracji. Sokiem z wisni nasacz pierwszy blat. Ułóż na nim wiśnie.Ubij mikserem 800 ml śmietanki z 4 saszetkami smietanki fix, cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru pudru. Posmaruj wisnie 1/3  śmietany i nałóz na wierzch drugi blat. Nasącz go sokiem z wiśni i posmaruj 1/3 śmietany. Przykryj trzecim blatem. Posmaruj wierzch i boki śmietaną. Wierzch obsyp wiórkami czekoladowymi i udekoruj wiśniami. Wstaw do lodówki do momentu podania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz