poniedziałek, 24 października 2022

Grenadina

 1,6 kg granatów przekrój na pół. Wydrąż łyżeczką środek owoców do garnka. Zalej 1,6 l wody. Zagotuj, gotuj na małym ogniu 5 min. i odstaw. Przefiltruj przez papierowy ręcznik ułożony na sicie. Ziarna granatu i resztki skórek wyrzuć. Odmierz objętość soku i wlej go do garnka. Dodaj taka samą objętość cukru. Zagotuj mieszając i gotuj na małym ogniu 15 min. mieszając co jakiś czas. Odstaw do przestygnięcia. Zdejmij łyżką durszlakową pianę z wierzchu i przelej grenadinę do butelek.Z tej proporcji wychodzi około 1,5 l syropu grenadinowego.


Druga weraja: Wycisnij sok z granatów. Odmierz ilość soku i dodaj drugietyle cukru - na 100 ml soku 200g cukru. Zagotuj sok z cukrem, gotuj 15 min. i zostaw do ostudzenia. Z 600 ml soku wychodzi1,2 l grenadiny. Zlej do butelek. Jeśli po ostudzeniu grenadina wyda sie za gesta dodaj 300 ml wrzącej wody i wymieszaj. Otrzymasz 1,5 l grenadiny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz