Dobrego zagrodowego kurczaka bez antybiotyków umyj, osusz w papierowym reczniku, natrzyj sola, pieprzem i ptzyprawa do kurczaka. Przykryj folia i wstaw do lodówki na godzine lub nawet do nastepnego dnia. Czerstwą bułke namocz w mleku. Zrub farsz z pęczka koperku i pietruszki, 6 dkg stopłonego masła, 20 dkg oczyszczonej wątróbki drobiowej, 3 żółtek, soli, pieprzu i odciśniętej bułki. Nadziej farszem gardło i brzucz kurczaka. Zepnij szpilkami i zasznuruj nicią. Jeśli farz sie nie zmieścił przełóż go do wysmarowanej i obsypanej tartą bułka foremki. Ułóż kurczaka na ruszcie brytfanki. Oblej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni z termoobiebiem piekarnika. Piecz 30 min. Zmniejsz temperature do 160 stopni i piecz nastepne 30min. Wyjmij brytfanke, przełóż kurczaka na bok, polej stopionym masłem i piecz 15 min. Obróć kurczaka na brzuch, oblej stopionym masłem i piecz 15 min. Obróć kurczaka na drugi bok, oblej stopionym masłem i piecz 15 min. Obróc kurczaka na plecy, oblej stopionym masłem i piecz 15 min. Wyłącz piekarnik. Przykryj kurczaka folia i zostaw na 15 min. Przekrój na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz