wtorek, 8 marca 2022

Szakszuka

 2 pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i zostaw na sitku do odciekniecia soku. 1/2 papryki i małą cebulę  (np. szalotkę) pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Wrzuć na patelnię paprykę, podduś, dodaj wyciśniete przez praskę 2 ząbki czosnku i smaż na małym ogniu kilka minut mieszając. Dodaj pomidory i przyprawy jak lubisz. Podgrzewaj aż pomidory złączą sie z reszta zawartości patelni. Zrób w sosie 2 wgłębienia i wbij w nie 2 jajka. Przykryj patelnie pokrywką i na małym ogniu smaż aż białko sie zetnie. Posyp solą i pieprzem, oprósz posiekana pietruszka lub bazylia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz