Mały seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Sparz wrzątkiem i odcedź na sicie. Ugotuj buraczek, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i pokrop oliwą. Seler pokrop sokiem z cytryny i oblej majonezem. Wymieszaj i tuż przed podaniem nałóż na seler buraczki i pokruszone orzechywłoskie.
W innej wersji zrób sos winegret z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu, cukru i białego wina. Na półmisku rozłóż roszponke i polej ja połowa sosu. Seler przygotuj jak wyżej. Buraczki przygotuj jak wyzej i oblej resztą sosu. Wyłóż seler na roszponke, na seler wyłóż buraczki i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz