wtorek, 8 lutego 2022

Focaccia z pomidorami i jajkiem

 2,5 dkg świeżych drożdży rozetrzyj z łyżką cukru aż masa stanie sie płynna. Do naczynia do zrobienia focaccii wsyp 2 łyżki mąki "00" , wlej 60 ml ciepłej wody, wymieszaj wszystko mikserem, przykryj ściereczką i zostaw w cieple aż zaczyn wyrośnie.  Wsyp do zaczynu 25 dkg mąki "00", dodaj łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy oraz 90 ml ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto mikserem aż uzyskasz jednolitą masę. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrób mikserem.  Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i przełóż na nią ciasto. Dłonie umocz w oliwie i rozprowadź ciasto na blasze.. Przykryj sciereczką iodstaw do wyrośnięcia na okoł 30 min. Posmaruj ciasro oliwą, posyp solą, rozmarynem i szczypiorem. Ułóż na cieście pokrojoną paprykę i pomidory oraz pokrojony w kostkę ser gruyer. Wbij ostrożnie 2 jajka, oprósz wszystko solą i pieprzem. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośniecia na nastepne 30 min. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem.  Piecz do zrumienienia sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe.


W innej wersii możesz posypać ciasto utartym parmezanem i listkami tymianku. Zamiast szczypioru możesz dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i powtykać w ciasto kawałki szynki parmeńskiej lub serrano, pokrojoną paprykę i plastry pomidora. Posyp jeszczeraz parmezanem, solą i pieprzem. Polej oliwą i wbij 4 jajka.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz