60 dkg mięsa z kurczaka z gotowania rosołu rozdrobnij w malakserze. W dużym naczyniu umieść 2 łyżki bułki tartej i zalej ją szklanką śmietanki. Wymieszaj dobrze aby bułka cała nasiąkła. Dodaj 1 białko, posiekane 2 cebule dymki razem ze szczypiorem i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.Wrzuć rozdrobnione mięso z kurczaka gotowanego do naczynia z bułką. 20 dkg surowej piersi z kurczaka pokrój na kawałki i także rozdrobnij w malakserze. Dodaj mięso do naczynia z pasztetem. Drugie 20 dkg piersi z kurczaka i 8 dkg szynki gotowanej pokrój w 1 cm kostkę i dodaj do pasztetu. Dodaj również 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych, 3 łyżki posiekanego estragonu, sól i pieprz. Wymieszaj pasztet mikserem na jednolitą masę przy użyciu końcówek do ciasta. Rozłóż mocną folię aluminiową o długości 45 cm i posmaruj środek oliwą. Wyłóż na folię masę z kurczaka i uformuj z niej wałek o długości 30 cm.
Zawiń mięso w folię. Końce zakręć i zwiąż sznurkiem.
Ułóż na blasze do pieczenia i piecz 1,5 godz. w temp. 180 stopni. Zostaw w piekarniku do następnego dnia.Podawaj pasztet pokrojony w plastry np. z marynowanymi grzybkami, sałatą i sosem cumberland.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz