3 dkg drożdży rozetrzyj z łyżeczką cukru i wlej do miski. Dodaj 25 dkg mąki, 3 łyżki oliwy, sól do smaku, 150 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto rekami lub mikserem na jednolitą masę. przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czerwona cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojona w paski zielona papryke i 20 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek. Smaz aż warzywa straca posmak surowizny. Zostaw do ostudzenia.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąka stolnicy, posmaruj je oliwą i nałóż na połowę ciasta zmiksowaną peperonatę.
Na sos nałóż nadzienie
Na wierzch połóż plastry szynki dojrzewajacej i posyp danie tartym parmezanem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz