poniedziałek, 15 listopada 2021

Calzone z szynka dojrzewającą

 3 dkg drożdży rozetrzyj z łyżeczką cukru i wlej do miski. Dodaj 25 dkg mąki, 3 łyżki oliwy, sól do smaku, 150 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto rekami lub mikserem na jednolitą masę. przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Czerwona cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojona w paski zielona papryke i 20 dkg pokrojonych w plasterki pieczarek. Smaz aż warzywa straca posmak surowizny. Zostaw do ostudzenia. 



Rozwałkuj ciasto na posypanej mąka stolnicy, posmaruj je oliwą i nałóż na połowę ciasta zmiksowaną peperonatę. 


Na sos nałóż nadzienie

Na wierzch połóż plastry szynki dojrzewajacej i posyp danie tartym parmezanem.



Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do zrumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz