poniedziałek, 13 września 2021

Tort biszkoptowo-czekoladowy

 Ubij kogel-mogel z 10 żółtek i 20 dkg cukru podru dodając łyżkę gorącej wody.  Ubij 10 białek na pianę, dodaj 1/2 łyżeczki winianu potasu i 10 dkg cukru pudru. Ubijaj aż piana będzie sztywna. Dodawaj po trochu kogel mogel ubijając bez przerwy. Zmieszaj 10 dkg mąki tortowej i 10 dkg mąki ziemniaczanej. Wsypuj po ściankach do jajek cały czas ubijając. Na końcu wlej ubijąc 1 łyzkę soku z cytryny. Wyłóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką dużej tortownicy i piecz w 180 stopniach sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już suche. Wyjmij na drucianą siatke i zostaw do ostygnięcia. Zrób krem czekoladowy Russel. 2 jajka, 6 żółtek i 30 dkg drobnego cukru ubijaj na podstawce na kuchence z grzaniem 9. Gdy masa będzie sztywna zdejmij i dalej ubijaj do ostygniecia. 40 dkg masła ubij na pianę. 15 dkg 70-90% czekolady roztop w rondelku, przestudź i dodawaj do masła cały czas ubijając. Gdy wyczerpiesz czekoladę dodawaj ubite jajka. Na końcu dodaj kieliszek spirytusu. Zrób poncz z mocnej herbaty, cukru, soku z cytryny i kieliszka spirytusu lub rumu. Biszkopt przetnij na pół ostrym długim nożem. Odłóż górną połowę a dolną nasącz starannie ponczem Posmaruj blat połową kremu i nałóż na nią drugą połowę upieczonym wierzchem na dół. Nasącz ponczem drugi blat i posmaruj górę i boki kremem. Udekoruj i wstaw do lodówki aby krem zastygł. Jeśli tort będą jadły dzieci wyeliminuj spirytus z przepisu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz