poniedziałek, 13 września 2021

Tarta Tatin z bananami

 Zrób kruche ciasto z 25 dkg mąki krupczatki,20 dkg masła, 5 dkg cukru pudru i łyżki lodowatej wody. Wstaw na 30 min do lodówki. Rozgrzej na nałym ogniu formę do tarty Tatin i roztop na niej 8 dkg masła. Rozsyp po maśle 10 dkg brązowego cukru i podgrzewaj aż cukier się rozpuści. Zwiększ grzanie  i ogrzewaj aż cukier nabierze głębokiego karmelowego koloru. Jeśli masło oddzieli się od cukru zdejmij forme z ognia, dodaj 1 łyżkę gorącej wody i mieszaj do połączenia składników. 5-6 bananów obierz ze skórki, pokrój w 2 cm plasterki i układaj koncentrycznie na karmelu. Posyp skórką startą z pomarańczy.  Rozwałkuj ciasto na placek o 2 cm wiekszy od formy. Wyłóż placek na banany, obciśnij starannie brzegi i nakłuj widelcem środek ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godz. Wyjmij ciasto na blat i po 5 min. przyłóż do niego półmisek i odwróć do góry. Zdejmij formę. Podawaj pokrojone na trójkaty ciasto razem z lodami waniliowymi albo z bitą smietaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz