środa, 8 września 2021

Szwedzki placek z jabłkami

 Zrób w malakserze ciasto z 25 dkg mąki krupczatki, 10 dkg masła10 dkg cukru pudru. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru waniliowego i 2 żółtek. Wyklej ciastem tortownicę.  1,5 kg jabłek obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki i ułóż na cieście. Posyp jabłka 2 łyżkami cukru i skrop sokiem z 1/2 cytryny.Posyp 5 dkg rozdrobnionych w malakserze orzechów laskowych. Ubij mikserem polewę z 1/4 l śmietanki,3 żółtek, 10 dkg cukru pudru 1 łyżki skrobii kukurydzianej, skórki startej z cytryny i soku z cytryny. Ubij pianę z 3 białek i połącz ją z polewą.Polej polewą jabłka i piecz w nagrzanym do180 stopni piekarniku przez 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz