wtorek, 10 sierpnia 2021

Sałatka z osmiornicy Hani

 Opakowanie osmiornicy rozmroź przez noc w lodówce. Zalej woda, dodaj 1/2 łyzki soli, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu i 4 ziarenka ziela angielskiego.;Zagotuj i gotuj 10 min. Odcedź, osusz w reczniku papierowym i ochłodź w lodówce. Pokrój w cienkie plasterki Zrób sos z ząbka czosnku przecisnietego przez praskę, szczypty soli, oleju słonecznikowego i białego octu winnego. Wymieszaj ośmiorniczki z połowa sosu i wstaw do lodówki na 1 godz. 1/4 główki kapusty pokrój w cienkie paseczki,  1/2 czerwonej papryki i 1/2 zielonej papryki pokrój w cienkie paseczki . szczypior pokrój drobno, wymieszaj  z pozostałym sosem. Zostaw na 1 godz. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzch wyłóż osmiornice, lekko wymieszaj i podawaj.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz