czwartek, 17 czerwca 2021

Sałatka z owoców morza

Opakowanie mrożonych owoców morza wyłóż na sito i przelej zimna woda do rozmrożenia. Wyłóż na papierowy ręcznik i osusz. Rozgrzej na patelni łyżkę klarowanego masła i łyżkę oliwy. podsmaż na tłuszczu rozgnieciony w prasce ząbek czosnku. Wrzuć owoce morza i smaż 4 min. mieszając. Skrop sokiem z limonki i łyżką sosu rybnego. Odstaw do ostudzenia. Masłowa i karbowana sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki i włóż do salaterki. 2 pomidory malinowe obierz ze skórki, pokrój na ósemki i dodaj do sałaty. Dopraw sola i pieprzem. Upiecz w piekarniku grzanki z ciabatty polane oliwą. Wyłóż owoce morza na sałatę, oblej sosem ze smażenia.  


Po brzegach salaterki ułóż grzanki i podawaj.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz