poniedziałek, 17 maja 2021

Szparagi z pomidorami

 Umyj zielone szparagi, odłam stwardniałe końce pokrój na mniejsze kawałki. Wlej oliwę do naczynia do zapiekania i wrzuć na nią szparagi. Pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój w osęki. Ułóż cząstki pomidora między szparagami. Oprósz danie solą i pieprzem. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekaj 15 min..Wybij na warzywa jajko, posól i wstaw jeszcze na 5 min. aż białko sie zetnie.


Jeśli wolisz gotowane szparagi to odłam zdrewniałe końce, umyj i gotuj na patelni w wodzie osolonej i ocukrzonej 5 min.


Wyjmij szparagi łyżka cedzakowa na papierowy ręcznik i osusz od nadmiaru wody. Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą, ułóż w nim szparagi i  podpieczone pomidory. Wstaw do n piekarnika i zagrzej go  do 180 stopni. Wyjmij naczynie, wbij jajko, oprósz solą i pieprzem i zapiekaj aż białko się zetnie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz