sobota, 17 kwietnia 2021

Gołąbki z mięsa.rosołowego

 Z młodej kapusty wykrój głąb, zdejmuj kolejno liście, wycinaj z nich twarde zgrubienia na końcu. Zagotuj wodę, osól ja i wrzucaj kolejno po kilka liści, gotuj 5 min. i wyjmij na sito. Postępuj tak, aż sparzysz wszystkie liście. Pozostały środek kapusty użyj na jarzynę np . robiąc duszoną kapustę. Mięso z gotowania rosołu pozbaw kości (ja użyłam indyka i wołowi z kością) i rozdrobnij w malakserze.  1/2 szklanki bulionu wymieszaj z łyżka tartej bułki, jajkiem, posiekanym koperkiem i zeszkloną na kaczym smalcu cebulą. Jeśli lubisz dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sproszkowana paprykę. Wlej masę do mięsa, dopraw solą i pieprzem i wyrób mikserem na jednolitą masę. Na dnie rondla ułóż sparzony liść kapust. Kolejne liście napełniaj mięsem, zawijaj i układaj w rondlu. Przykryj całość drugim liściem. Zalej gołąbki bulionem z 1/2 szklanki madery. Posól i popieprz.Skrop po wierzchu ketchupem i duś pod przykryciem 30 min. 



Podawaj z gotowanymi ziemniakami z koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz