poniedziałek, 8 marca 2021

Klops drobiowy

 Dużą cukrową cebulę pokrój drobno i zeszklij na 2 łyżkach klarowanego masła. Zostaw do ostudzenia. Wlej do miski 1/2 kubka drobiowego rosołu, dodaj do niego 3 łyżki tartej bułki i wymieszaj. Dodaj 2 jajka, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko starannie. Mięso z kurczaka , na którym gotował się rosół drobiowy  oczyść ze skóry , kości i chrząstek i rozdrobnij w malakserze. Dodaj mięso do miski. Wrzuć na nie posiekane 5 dkg mortadeli i 1/2 kg mielonego mięsa z indyka. Wyrób masę mięsną mikserem z końcówką do ciasta. Przykryj i zostaw w chłodnym miejscu na 1 godz. Uformuj z mięsa 2 klopsy. Obtocz je w tartej bułce i włóż do brytfanny z roztopionym kaczym smalcem. Ułóż na klopsach kawałki smalcu kaczego i piecz w temp. 180 stopni około 1 godz. aż mięso będzie rumiane. Zostaw na 15 min. w wyłączonym piekarniku.


Pokrój na plastry i podawaj z pieczoną cykorią i pomidorami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz