poniedziałek, 12 października 2020

Ratatouille nicejskie

 Bakłażan umyj, odetnij ogonek i pokrój w 2 cm plastry Posmaruj je oliwą z obu stron i ułóż na blasze do pieczenia. 2 papryki przekrój na 4 części i ułóż obok bakłażana. Wstaw blachę na górną polkę i ustaw piekarnik na opcję "Grill". Gdy bakłażan zbrązowieje przełóż go na drugą stronę. Wyjmij warzywa gdy będą brązowe. Paprykę włóż do papierowego warka i zostaw do wystudzenia a bakłażan pokrój w kostkę. Rozgrzej w rondlu oliwę i zrumień na nie pokrojona w kostkę cebule i 4 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cukinie umyj, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. 6 podłużnych pomidorów sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do rondla razem z bakłażanem. Paprykę oczyść z nasion, obciągnij skórkę, pokój w paski i wrzuć do warzyw. Dodaj garść posiekanego tymianku i oregano, dopraw sola i pieprzem. Duś 30 min. podawaj z ryżem 


 ziemniakami lub crostini.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz