1 kg żeberek wieprzowych opłucz, osusz w papierowym reczniku, oprósz sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej kaczy smalec i obrumień na nim pokrojone na porcje żeberka ze wszystkich stron. Zmniejsz ogrzewanie i smaż na malutkim ogniu jeszcze 10 min. Posmaruj modem i potrzymaj jeszce na patelni. Główkę młodej kapustu pozbaw wierzchnich liści, umyj i pokrój w kostke. Wrzuć do rondla, dodaj 1/3 szklanki bulionu kaczego i duś aż kapusta zwiednie. Dodaj żeberka do kapusty, przykryj i duż jeszce 30 min. Cukrową cebulę oczyść, pokrój drobno, usmaż na patelni po żeberkach dodajac kaczy smalec jeśli potrzeba. Dodaj usmażoną cebule do kapusty i żeberek oraz posiekany koperek, dopraw danie solą i pieprzem, podduś jeszcze chwilę.
Podawaj z młodymi ziemniakami oprószonemi koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz