Kubek kaszki krakowskiej zatartej jajkiem wsyp do 2 kubków wrzącego mleka z cukrem waniliowym i 6 dkg masła. Gotuj aż mleko wsiaknie w kaszę. Nie mieszaj. Przykryj pokrywka, wstaw do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i zapiekaj 40 min. Zostaw do ochłodzenia. Ubij 4 białka z 1/2 łyżeczki winianu potasu i 5 dkg cukru pudru. W innym naczyniu ubuj 4 żółtka z 10 dkg cukru pudru i skórką otarta z cytryny. Dodawaj po trochu rozdrobnioną kaszkę ubijając cały czas. Gdy cała kaszka będzie dodana wymieszaj ją z ubitymi białkami. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tarta bułką. Przełóż kaszkę do naczynia i zapiekaj w 150 stopniach 40 min. Wyłóż kaszkę na półmisek, oprósz cukrem pudrem, skrop rumem, obsyp kandyzowanymi wiśniami.
Podawaj z bitą smietana i konfiturą z wiśni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz